Risotto z kurczakiem, pomidorami i groszkiem

Napisał MMSlezak brak komentarzy
Sklasyfikowane w : Pycha! Tagi : wytrawnie

Za tą wersją risotto przepadają nasze Dziewczyny. O ile bojkotują klasyczne risotto - przygotowane na maśle, podane jedynie z serem, o tyle wersja z kurczakiem, odrobiną miodu i pomidorami i groszkiem wchodzi im gładko 😏
Risotto najlepiej smakuje przygotowane na świeżo, chociaż z podanej porcji zostaje nam zazwyczaj ilość na obiad następnego dnia dla Dziewoi właśnie 😊

Risotto w naszym domu szkieletowym 😉 przygotowuje z:

  • 2 piersi kurczaka (takiego bez antybiotyków),
  • 1 cebuli,
  • 4 łyżek masła,
  • szklanki surowego ryżu do risotto (arborio),
  • łyżki miodu,
  • ok. 750 ml bulionu (używam bulionu ekologicznego w kostkach, które rozpuszczam we wrzątku),
  • puszki pomidorów,
  • puszki/słoiczka groszku,
  • sera grana padano (do posypania, chociaż nie zawsze),
  • 2/3 łyżki oliwy, soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku.

Kurczaka myję i kroję w kostkę i wrzucam do miski. Zalewam go oliwą i doprawiam solą oraz pieprzem.
W garnku roztapiam masło i podsmażam cebule pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli wrzucam ryż i chwilę smażę na maśle. Następnie dodaję kurczaka i przesmażam kolejne 2/3 minuty. Dodaję miód i zaczynam wlewanie bulionu małymi porcjami, w miedzyczasie co jakichś czas mieszając czekam aż bulion wyparuje i dolewam kolejną porcję.
Kiedy ryż stanie się już al dente, a bulion skończy, to dodaję pomidory i groszek, wyłączam płytę, bądź gaz pod garnkiem i czekam aż w risotto połączą się smaki. Po około pięciu minutach wykładam risotto na talerze i posypuję odrobiną sera i przyozdabiam świeżą bazylią (a czasem roszponką - jak na zdjęciu ;)).

Smacznego!
marta

Podziel się

Napisz komentarz

Capcha
Wprowadź kod obrazka

Kanał RSS z komentarzy dla tego posta